De 'geefmaand'

kerst en oud en nieuw

December blijft de ‘geefmaand’ voor het kerst- of eindejaarsgeschenk dat draait om het dank-je-wel voor de loyaliteit inzet van relaties en medewerkers. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat relatiegeschenken, kerst- en eindejaarsgeschenken bijdragen aan het in stand houden van waardevolle zakelijke contacten en dat ze de band met de eigen medewerkers verstevigen. Hier kun je Cadeautje van de Zaak perfect voor gebruiken.

De investering in een goed gekozen relatiegeschenk kan zichzelf dan ook terug betalen. Het werven van nieuwe klanten is immers vele malen duurder dan het vasthouden van bestaande! En het behouden van medewerkers met al hun ervaring, know how en inzet is ook goud waard, zeker in een tijd waarin het moeilijk is goed personeel te krijgen. Bij het vasthouden van medewerkers kan een gewaardeerd kerstpakket een (kleine) rol spelen. Gemopper over de inhoud van het kerstpakket hoort net zo bij de traditie als het pakket zelf, maar kerstpakketten blijven populair. Laat je niet weerhouden!

Een belangrijke reden waarom bedrijven het kerstpakket of eindejaarsgeschenk (blijven) geven is dat men vindt dat het beschikbare budget in geld uitkeren een veel lagere gevoelswaarde heeft. Het geld wordt bovendien ‘niet mee naar huis genomen’. Geld kun je thuis niet gezellig samen met z’n allen ‘uitpakken’.

Studies van Harvard hebben aangetoond dat mensen vooral gemotiveerd worden als de werkgever laat zien dat ze ertoe doen, dat wat zij hebben gedaan heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de organisatie. En een cadeautje van de zaak draagt daaraan bij.